Фактите след спечелването на седмата Купа България на Марица

Снимка / Photo: Костадин Андонов / Kostadin Andonov (startphoto.bg)

Женският волейболен шампион на Марица (Пловдив) спечели своята седма Купа България миналия петък. Маричанки победиха във финала ДКС Варна (Варна) с 3:0 гейма в зала Младост в Бургас.

Вижте фактите след постижението:

– Марица спечели своята седма Купа България. Тимът спечели трофея през 2012, 2015, 2017, 2018, 2019, 2021 и сега 2022.
– По трофеи от Купа България Марица е еднолично на третото място със седем отличия. Четвъртият Славия е с пет. Пред маричанки са ЦСКА (София) с 19 и Левски (София) с 27.
– Маричанки спечелиха турнира без да загубят гейм.
– Дебютът на новият автобус на Марица беше с трофей.
– За последните 11 години Марица не е печелила трофея в турнира само три пъти от игра и веднъж, защото надпреварата беше прекратена през 2020-а година.
– Капитанката Ивелина Монова беше единствената състезателка на Марица, която беше в състава на отбора и при спечелването на първата Купа през 2012-а година. Монова е печелила трофея общо 5 пъти с екипа на маричанки. Монова и Жана Тодорова са номер 1 в класацията по спечелени трофеи в турнира Купа България с екипа на Марица по пет.
– Марица е непобедена в турнира от 2016-а година, когато тимът загуби финала в турнира от Левски, а финалът отново беше в зала Младост в Бургас.
– Бургас стана петият град, в който Марица печели трофея Купа България. До момента тимът триумфира два пъти в Пловдив и София и веднъж в Стара Загора и Пазарджик.
– Марица печели трофея за пети пореден път, през 2020-а турнирът беше прекъснат заради коронавируса и така и не състоя.
– За първи път в клубната история Марица може да се похвали с две волейболистки на по 15 години – Елена Коларова и Ива Дудова. Дудова беше и през миналия сезон в отбора и стана част от златния дубъл – първенство и купа.

Купа България 2022 – програма, резултати