Марица с първа загуба за 2020

Снимка: startphoto.bg

Българският шампион Марица (Пловдив) отстъпи пред френския първенец АСПТТ Мюлуз (Мюлуз) с 0:3 (17:25, 19:25, 13:25) в първия си мач от Група C на Шампионската лига, изигран тази вечер в зала Колодрума при закрити врата. Това бе и първата загуба за пловдивчанки в официална среща през календарната 2020 година.

В стартовата седморка на Марица се появи Мирослава Паскова и направи своя повторен дебют за Жълто-сините, след като пропусна целия предишен сезон заради контузия. Първият гейм започна равностойно, но след отлични изяви на Джесика Агилера от сервис и на Александра Миланова в атака пловдивчанки успяха да дръпнат с три точки в средата на частта. След това обаче позволиха на противника не само да изравни при 16:16, но и да поеме контрол върху играта, за да спечели с убедителното 25:17 след осем поредни точки.

Вторият гейм бе почти пълно повторение на първия. Два поредни аса на Миланова донесоха предимство на Марица с 10:7, но Мюлуз отново успя бързо да се върне в резултата. Една трудно извадена топка донесе успех на гостенките за 17:15 и това като че ли отново ги окрили да наложат надмощие и да удвоят преднината си след 25:19. Французойките продължиха да тормозят маричанки с мощните сервиси най-вече на Леандра Олинга-Андела и Летисиа Мома Басоко и през третата част. И системата за видео-повторения като че ли беше изцяло на страната на Мюлуз в този гейм. Домакините така и не съумяха да намерят устойчиво противодействие на вдъхновената игра на противника във всички елементи и отстъпиха с разгромното 13:25.

Камерунката Летисиа Мома Басоко стана топреализатор на двубоя с 15 точки за победителките, а за най-полезен играч на мача (MVP) бе обявена нейната съотборничка Елена Казот. Най-резултатна за Марица беше Александра Миланова с 14 точки.

В първия мач от програмата на турнира в Пловдив, игран по-рано днес в Колодрума, турският ВакъфБанк (Истанбул) срещна сериозен отпор от полския ЛКС Комерскон (Лодз), но успя да се наложи чисто с 3:0 (25:23, 25:17, 25:22). Особено интересен беше краят на първия гейм, в който туркините губеха със 17:23, но направиха осем поредни точки и обърнаха резултата. Най-резултатна в мача беше американката Мишел Барч-Хакли с 14 точки за ВакъфБанк. Тя бе обявена и за MVP на двубоя.

Във втория състезателен ден в сряда, домакините от Марица ще се изправят срещу ЛКС от 18:00 б.в., а от 20:30 б.в. ще се срещнат Мюлуз и ВакъфБанк.

Шампионска лига 2021 – Група C: програма, резултати, класиране
Пълен запис на Марица – Мюлуз в YouTube
Пълен запис на Марица – Мюлуз в EuroVolleyTV
Пълен запис на ЛКС – ВакъфБанк в EuroVolleyTV
Турнирът като събитие във Facebook