Марица започна със загуба, утре на полуфинал с Плевен

Марица (Пловдив) отстъпи пред отбора на Смолян (Смолян) в първия кръг от започналото днес първо в историята Национално първенство на България по зимен волейбол, а в утрешните полуфинали ще се изправи срещу Плевен (Плевен), победителя от другия мач днес.

В красивото подножие на родопския връх Голям Перелик, но при доста силен вятър, Жълто-сините загубиха с 1:2 (19:17, 12:15, 11:15) от тима на Смолян при дебюта си в атрактивната нова зимна дисциплина. Катрин Бабачева, Кристина Асенова и Никол Митева и техните съпернички изиграха един изключително оспорван първи гейм. Първи до геймбол достигнаха пловдивчанки, но след това се наложи да спасяват цели три геймбола за Смолян преди да оползотворят своя втори и да поведат в мача. В следващите два гейма обаче практическите домакини от близкия родопски град успяха по-добре да нагодят играта си към постоянно променящите се атмосферни условия и да се поздравят с победа.

В другия дамски мач от кръга Плевен надви Варна ДКС (Варна), също след тайбрек, с 2:1 (15:10, 7:15, 16:14) като бившата маричанка Елизабет Късаджикова, сега състезателка на ДКС, влезе в историята като изпълнителка на първия начален удар в българския волейбол на сняг.

В мъжкото първенство Смолян 2 (Смолян) надигра Рудозем (Рудозем) с 2:0 (15:11, 15:11), а Смолян 1 (Смолян) се наложи над Плевен (Плевен) с 2:0 (15:12, 15:8).

Така в неделя сутринта в дамските полуфинали ще се изправят Марица срещу Плевен и Смолян срещу ДКС, а при мъжете двойките са Смолян 2 – Плевен и Смолян 1 – Рудозем.

Национално първенство по зимен волейбол – програма, резултати