Националките с шанс да спечелят втори трофей от Европейската Златна лига

Снимка: startphoto.bg

Женският национален отбор ще участва на финалната четворка в Европейската Златна лига. България е домакин на срещите, които ще се играят днес и утре в Русе.

Националките играят срещу Чехия, от 20:00 б.в. в полуфиналите в турнира. В първия мач за деня от 17:00 б.в. играят Испания и Хърватия.

Финалът е утре 20:00 б.в., а преди него е мачът за трето място от 17:00 б.в.

Турнирът Европейската Златна лига е създаден през 2009-а година. Победителят получава трофей и място в турнира за Волейболната Купа на претендентите, който е квалификация за класиране на Волейболната лига на нациите. Победителят получава трофей и място в лигата от следващата година. Заради ситуацията с коронавируса през тази година Волейболната Купа на претендентите няма да се състои, но победителят през тази година ще получи квота за участието в турнира догодина.

В дебютното издание България завършва на третото място, а през 2010-а националките са втори. Следват трето място през 2011-а година, сребро от 2012-а година и бронз от 2013-а.

За втори път финалната четворка на турнира ще се играе в България. През 2013-а Варна посреща срещите, а тази година те ще са в Русе.

През 2018-а година момичетата на Иван Петков достигнаха до първия си трофей в историята. Те триумфираха с титлата в Европейската Златна лига, след като победиха във финала домакина на финалната четворка Унгария насред Будапеща с 3:0 (25:12, 27:25, 25:14). Само няколко дни по-късно националките спечелиха и Волейболната Купа на претендентите и спечелиха квота за Волейболната лига на нациите.

През този уикенд националките водени от Иван Петков могат да достигнат до втори трофей от Европейската Златна лига.