Петя Хрисчева: Показахме характер и заслужено станахме шампиони

Треньорката в школата на Марица (Пловдив) Петя Хрисчева спечели шампионската титла с отбора, който води през изминалия сезон – момичетата до 15 години. Марица U15 стана шампион на България след като победи с 3:2 Левски (София) в изключително драматичен финал в Казанлък, който губеше с 0:2 и 15:19 в третия гейм. Петя Хрисчева даде интервю пред volleymaritza.bg, в което говори за драматичния финал и представянето през сезона.

– Петя, честита титла с момичетата до 15 години. Как ще коментираш представянето на отбора във финалите в Казанлък?

– Благодаря! Мисля, че направихме едно добро представяне. Бяхме постоянни във всеки един мач. Имахме малко спадове, но това е нормално. Важното беше, че надграждахме след всеки мач. Нещата се получаваха както ние искаме. Като изключим финала, където може би заради напрежение, или пренавиване загубихме първите два гейма, но децата се мобилизираха и точно когато най-малко очакваха всички ние показахме защо сме там.

– Какви бяха емоциите на финала? 

– Преди финала може би имаше малко напрежение. Имахме много желание да спечелим. След мача беше неописуемо. Има клипчета, които показват емоциите. Няма как да се опише подобно нещо.

– Губехте с 0:2 във финала, как успя да мотивираш твоите състезателки? 

– Любопитно е, че си помислих в края на третия гейм, че можем да повторим финала на старшата и успяхме. В тайбрека всичко беше на нерви, който издържи, той щеше да спечели. Видя се в третия, четвъртия и петия гейм, че нашият отбор е добър и доминираше, след като се отпусна и заигра своята игра. В тайбрека ни поведоха със 7:4, но нито аз, нито момичетата си беше помислил, че могат да ни вземат мача. Казах им, че трябва да излезем да играем на сто процента и дадем всичко от себе си.

– Коя поред е тази титла за теб? 

– Това ми е първа титла с 15-годишните. Преди това имам две титли с 13-годишните. Отново доста емоционални бяха тези титли. Със същия набор, който е сега 15-годишните, тогава бяха 13-годишни. Децата показаха характер, желание и умения, което е най-важното в случая. Имам и четири титли с 12 и 10-годишните на междурегионални първенства.

– Какво ще си пожелаеш за следващия сезон?

– Пожелавам си този път да имаме пълен актив от титли във всяка една възраст. При малките вече исторически са наложени нещата и няма кой да ни измести. Надявам се догодина да триумфираме във всички възрасти. Искам да изкажа голяма благодарност и да честитя на целия клуб тази успешна година за нас. Усилената работа и работата в екип показа своя резултат. Конкретно за 15-годишните – благодаря на всички хора, които бяха с нас и ни подкрепяха, на всички треньори през годините работели с тези деца и целия екип на Марица. Треньори, медицински лица и цялото ръководство и хората които дават много, за да се случи всичко това. Честито и на тях и благодарим – аз и целия отбор!