Второ издание на турнира Николай Диманов на 9 и 10 март

Марица (Пловдив) за втора поредна година организира Пролетен турнир Николай Диманов, носещ името на доайена на пловдивския женски волейбол, който си отиде от този свят през 2016 година.

Съорганизатор на турнира е Виктория Волей (Пловдив) и за първи път ще участват и момчета.

В първото издание на мемориала участваха отбори съставени от момичета до 13 години. Казанлък Волей (Казанлък) стана първият носител на трофея след успех срещу домакина Марица (Пловдив) с 2:1 (19:25, 25:22, 15:8) във финала в зала Лаута.

В мемориала, който ще се проведе на 9 и 10 март в зала Олимпиада, ще участват общо осем отбора – четири при момичетата и четири при момчетата. Тази година турнирът при момичетата ще бъде до 15 години (момичета родени през или след 2004). Освен волейболистките на Марица в надпреварата ще участват отборите на Пирин (Разлог), Хебър (Пазарджик) и ЦПВК (София). При момчетата турнирът ще бъде до 14 години (момчета родени през или след 2005). В него ще вземат участие Виктория Волей (Пловдив), ВАСК (София), Пирин (Разлог) и Хебър (Пазарджик). Отборите ще играят всеки срещу всеки, победителите ще станат тимовете с най-много точки от отделните двубои при момчетата и момичетата.

На днешната дата 22 февруари се навършват 72 години от рождението на големия пловдивски волейболен треньор Николай Диманов. Обичаният от всички Кольо Диманов загуби битката с рака на 21 октомври 2016 година, след като бе спечелил много битки на волейболното игрище. Той беше всепризнат капацитет във волейболната игра, особено при подрастващите, а като старши-треньор на девическия национален отбор изведе България и на две световни първенства. Като селекционер във волейболен клуб Марица той имаше съществен принос за възхода на жълто-синята школа в последните години и бе незаменима част от успеха на пловдивчанки.