Иван Петков: Участието в групите на Шампионската лига е голямо признание за нас [видео]

Старши треньорът на Марица (Пловдив) и селекционер на женския национален отбор по волейбол Иван Петков даде своето мнение пред volleymaritza.bg за предстоящия сезон за клуба и националния отбор.

Петков присъства вчера на първата тренировка на отбора за новия сезон, а следобед отпътува за София, където продължава подготовката на националките за предстоящото Световно първенство по волейбол за жени в Япония, което започва в края на септември.

– Господин Петков, Марица започва подготовка за новия сезон. Какви са очакванията?

– При нас очакванията са едни и същи винаги. Последните години целта е винаги да гоним титла и купа. Тази година имаме привилегията да участваме директно в групите на Шампионска лига. Това за нас е едно признание, едно стъпало по-нагоре от това, което направихме миналата година.

– С какъв състав стартирате днес и как върви селекцията?

– Доста по-ограничени сме като ресурс. Някои от състезателките са ангажирани с националните отбори, някои ни напуснаха. Селекцията е отворен процес на този етап. Имаме няколко набелязани волейболистки, когато се разберем със състезателките ще ги обявим официално.

– Как ще протече подготовката на отбора?

– Като всяка година подготовката ще протече основно в Пловдив, доволни сме от базата. Ще участваме на няколко международни турнира. Има залегнали дати в нашата програма. Трябва да решим точно къде да отидем да играем.

– Отново предизвикателството Шампионска лига, този път директно в групите!

– Това е едно признание за нашия отбор, за работата, която вършим, признание, което има своята тежест и своята отговорност към отбора, към нашите привърженици. Отборът трябва да бъде адекватен към нивото, което се стремим. Предизвикателство, което ни зарежда с по-голям оптимизъм и желание за работа.

– Трудно ли се съчетава двете длъжности на национален селекционер и старши треньор на Марица?

– Да, не мога да кажа, че е лесно. Да бъдеш национален селекционер е едно признание, което аз лично го приемам наистина като ангажимент, признание от работата, която сме свършили. Да дадеш наистина нещата, към които си се усъвършенствал на този етап, за да можеш да бъдеш полезен на своята родина.

– Постигнахте страхотни успехи с националния отбор – класиране във Волейболната Лига на нациите, а след това спечелихте и Златната Европейска лига?

– Когато печелиш винаги емоциите са позитивни. Отборът изживя страхотни моменти и в двата турнира, моменти, които за целия колектив бяха доста силни. Участието ни във Волейболната Лига на нациите за следващата година първо беше наша цел и второ беше едно доказателство за нивото, което трябва да имаме. Това означава, че сме на правилния път.

– Как ще оцените представянето на отбора, защото един треньор винаги гледа малко по-различно?

– Аз лично като треньор знам, че този отбор е в самото си начало като развитие. Основата, която поставихме е добра, но ангажираща, задължаваща за бъдещето. Вече трябва доста да се ангажираме като поведение, като стил на игра, да усъвършенстваме това, което имаме като идеи за волейбол ние като треньорски състав, но най-важното е наистина целият колектив да се развива по един позитивен начин, което доведе до едно добро представяне и ниво, което трябва да има българският национален отбор за бъдеще.

– Предстои Ви и най-голямото предизвикателство с националния отбор участие на Световно. Възможно ли е влизане в топ 8?

– Нека да се концентрираме мач за мач, колкото и тривиално да звучи. Трябва да се концентрираме в нашето представяне в отделните мачове. Ако успеем да настроим отбора да играе по подобаващ и правилен начин срещу конкретните съперници и да дойдат позитивни резултати, несъмнено ще има и добро класиране.