Националките на Иван Петков бяха наградени с почетни медали на Министерството на спорта

Женският национален отбор по волейбол получи почетни медали от Министерството на младежка и спорта, които бяха връчени лично от министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

Националките, които са водени от наставника на Марица (Пловдив) Иван Петков спечелиха Златната Европейска лига и класираха България отново след световния волейболен елит, след като спечелиха Волейболната Купа на претендентите в Перу и си осигуриха място във Волейболната Лига на нациите през следващата година.

„Благодаря Ви за големия успех и за това, че защитавате достойно честта на България. Хората тук бяха много щастливи и следиха с вълнение Вашите изяви. Този успех показва, че можем да се борим за престижно класиране на Световното първенство, както и за квота за Олимпийските игри през 2020 г.“, заяви Кралев.

Министърът подчерта, че след постигнатите резултати, момичетата са заслужили още по-сериозно внимание от страна на ММС. Той пое и ангажимент да съдейства за спечелване на домакинство на една от групите в Лигата на нациите през следващата година, като каза на волейболистките сами да посочат града домакин, в който биха се чувствали най-добре.

По време на срещата Кралев сподели пред момичетата, че България със сигурност ще домакинства на мачове от груповата и полуфиналната фаза на Европейското първенство по волейбол за жени през 2021 г., на което ще бъдем една от четирите страни-домакини.

От днес женският национален отбор по волейбол започва подготовка за предстоящото Световно първенство в Япония (29 септември – 20 октомври). До края на месеца националките ни ще тренират в столичната зала Христо Ботев, а на 30 юли заминават на 10-дневен лагер в Панагюрище, където ще изиграят и 2 контроли с отбора на Белгия на 9 и 10 август.

В основата на успеха бяха цели 10 маричани: старши треньорът Иван Петков, настоящите състезателки на Марица Нася Димитрова, Александра Миланова и Жана Тодорова, доскорошната волейболистка на Марица Лора Китипова, Ивелина Монова – администратор, Петър Караджов – масажист, Николай Касабов – кинезитерапевт, Георги Касабов – лекар и бившите волейболистки на тима Силвана Чаушева и Мира Тодорова.

Български национален отбор по волейбол за жени:

1. Христина Русева

2. Гергана Димитрова

3. Нася Димитрова

4. Кристиана Петрова

5. Веселина Григорова

6. Борислава Съйкова

7. Лора Китипова

8. Петя Баракова

9. Моника Кръстева

10. Мира Тодорова

11. Мария Каракашева

12. Жана Тодорова

13. Силвана Чаушева

14. Александра Миланова

Иван Петков – старши треньор

Халюл Коркмаз – помощник треньор

Лазар Лазаров – помощник треньор

Георги Касабов – лекар

Дарко Митрович – статистик

Николай Касабов- кинезитерапевт

Радослав Спасов – кинезитерапевт

Петър Караджов – масажист

Ивелина Монова – администратор

Любомир Герасимов – тийм мениджър

Снимка: Костадин Андонов