Когато дрибълът беше позволен: оригиналните правила на волейбола

Източник: Световна волейболна зала на славата

На днешната дата точно преди 127 години, 9 февруари 1895 година, започва своето съществуване спортът волейбол. По повод рождения ден на любимия спорт volleymaritza.bg предлага на твоето внимание следния материал, включващ пълен превод на оргигиналните правила на волейбола, с автор Георги Илиев, бивш треньор в Марица (Пловдив), а понастоящем учител в Езикова гимназия Пловдив.

След като създал играта и получил желаната за нея топка, Уилям Могран помолил своите колеги от университета в Холиок в американския щат Масачузетс – д-р Франк Ууд и Джон Линч, да създадат първите правила на новата игра. Задачата им, разбира се, не била никак лесна, но Ууд и Линч я взели присърце и много скоро те представили оригиналните десет правила на играта, известна дотогава като минтонет. Те използвали вече направените от Морган разработки, а също така и заимствали правила от популярни по това време колективни спортове в САЩ като тенис на корт, бейзбол, баскетбол и други. За първи път новите правила са поместени в съществуващото по това време издание Physical Education” през 1897 година, където заедно с кратко описание на играта поставят началото на спорта, който днес познаваме като волейбол.

Благодарение на свои приятели от Америка и Световната волейболна зала на славата в Холиок, се сдобих с копие от тези оригинални правила, които преведох на български:

ОРИГИНАЛНИТЕ ПРАВИЛА НА ИГРАТА ВОЛЕЙ БОЛ

  1. Игра. Играта се състои от девет ининга (части).
  1. Ининги. Един ининг се състои от: един начален удар от всяка страна, когато играчът от всяка страна е един; два начални удара от всяка страна, когато играчите от всяка страна са двама; три начални удара от всяка страна, когато играчите от всяка страна са трима или повече. Сервиращият човек продължава да сервира докато неговата страна сгреши при прехвърлянето на топката. Всеки човек се редува да сервира.
  1. Игрално поле. Игралното поле, или подовото пространство, трябва да е 25 фута (7.6 метра) широко и 50 фута (15.2 метра) дълго, разделено от мрежата на две квадратни полета по 25 х 25 фута. От всяка страна на мрежата, на четири фута от нея и успоредно на нея, трябва да има линия, пресичаща полето – Линия за дрибъл. Очертанията трябва да са добре обозначени и видими от всички части на игралното поле.

Бележка: Точните размери на полето може да се променят според особеностите на мястото.

  1. Мрежа. Мрежата трябва да е поне 2 фута (61 сантиметра) широка и 27 фута (8.2 метра) дълга и трябва да е монтирана на колони, поставени на поне един фут (30.5 сантиметра) извън страничните линии. Горната линия на мрежата трябва да се намира на 6 фута и 6 инча (1.98 метра) от пода.
  1. Топка. Топката трябва да е направена от гумен плондер, покрит с кожа или плат. Нейната обиколка трябва да e не по-малко от 25 инча и не повече от 27 инча (63.5 68.5 сантиметра), а масата и трябва да е не по-малко от 9 унции (255 грама) и не повече от 12 унции (340 грама).
  1. Сервиращ играч и сервис (начален удар). Сервиращият играч трябва да стои с един крак върху крайната линия. Топката трябва да се удари с ръка. Позволени са му два сервиса или опита, за да вкара топката в противниковото поле (като в тениса). Сервиращият играч може да сервира към всяка точка от противниковото поле. При сервис топката трябва да се изпрати поне на 10 фута (3 метра), като не е позволено дриблиране. Ако топката е на път да удари мрежата, но някой от съотборниците я отклони в полето на противника, сервисът е добър, но, ако излезе извън очертанията, сервиращият не получава право на нов опит.
  1. Точкуване. Всеки правилен начален удар или разиграване, при които ответната страна не успява да върне топката, носи една точка на сервиращата страна. Даден отбор получава точки само когато сервира, като, ако не успее да върне топката от своя страна, сервиращият играч приключва с началните си удари.
  1. Топка в мрежата. Ако топката докосне мрежата, освен при първи начален удар, се отсъжда като неуспешно връщане на топката и в полза на противниковата страна. Ако топката докосне мрежата при първи начален удар, играта спира, а сервисът се брои като опит.
  1. Топка на линията. Това е топка, попаднала върху някоя от външните линии; равносилна е на топка извън полето и се брои като такава.
  1. Игра и играчи. Всякакъв брой играчи могат да играят според наличното място. Един играч трябва да може да покрива площ от около 10 х 10 фута (9.3 квадратни метра).

Ако който и да е играч докосне мрежата по време на разиграване, разиграването спира и се отсъжда във вреда на неговата страна. Ако който и да е играч хване или задържи за момент топката, разиграването спира и се отсъжда във вреда на неговата страна. Ако топката докосне обект, различен от пода, и се върне в полето, разиграването продължава. Дриблиране с топката е продължителното и придвижване чрез отскачащи удари. При дриблиране с топката, играчът няма право да пресича Линията за дрибъл. Ако го направи, разиграването спира и се отсъжда във вреда на неговата страна. Всеки играч, освен капитана, който разговаря със съдията или отправя обидни забележки към него или към някого от играчите на противниковата страна, може да бъде дисквалифициран, a неговата страна – принудена да доиграе играта без него, с резервен играч или да загуби служебно.