Иван Петков: За успехите с националния отбор, Марица и Прометей

Снимка: Костадин Андонов, startphoto.bg

Старши треньорът на женския национален отбор по волейбол Иван Петков говори за подкаста на Българския спортен тотолизатор – Джакпот Каст с водещи Краси Москов и Генчо Генчев.

Днес Иван Петков събра Лъвиците в Пловдив, които започват подготовката си за предстоящото Европейско първенство по волейбол от 18 август до 4 септември. Националките ще домакинстват на шампионата в зала Колодрума в Пловдив, а първият мач е срещу Гърция на 18 август, от 20:30 б.в.

– България спечели за втори път Европейската златна лига. Казват, че втората титла е по-лесна от първата.

– Аз не мисля така. Без да омаловажавам това, че сме спечелили лигата. Това е престижен турнир, който ти дава голямо самочувствие в отбора. В първата година бяхме един нов отбор, имаше и доста дебютанти и бяхме тим на само месец. Първата титлата беше доста по-трудна. Втората вече беше с отбор, който имаше своето ниво. Самият финал беше малко по-труден от първия, но първата титла беше по-трудна.

– Отрази ли се върху подготовката на волейболистките пандемията от коронавирус?

– Отрази се много, но по-скоро през сезона в клубовете. В течение на времето доста от нещата се поизчистиха. Нямахме почти две години мач с националния отбор заради пандемията. Отборът имаше нужда от време, но самите състезателки бяха възвърнали формата си по време на сезона в своите клубове.

– Женският национален отбор в момента е пред мъжкия в ранглистата. На какво се дължат успехите на отбора?

– Не мога да давам някакво заключение, защото може би ще прозвучи нескромно. Когато поехме отбора с моя щаб преди 3.5 години започнахме да работим без да афишираме някакви амбиции. Нашите амбиции бяха да влязат млади състезателки, които имат своята позиция в отбора в момента. Един страхотен колектив, който искаше да работи и знаеше защо работи. В този отбор има страхотна химия. Тези резултати не са случайни. Трудим се много, цялото ежедневие е свързано с работата в националния отбор. Надявам се по-доброто и по-големите резултати да предстоят.

– За първи път бяхте в чужбина. През миналия сезон направихте требъл с украинския Прометей.

– Със сигурността опитът, който придобих там ми помага. Опит от нови неща, нов манталитет, нови критерии и изисквания. Аз заварих клуб с амбиции, който имаше нужда от промяна. Това съчетание на тези неща може би допринесе и за развитието ми като треньор. На този етап е много рано да преценя дали отиването ми в Украйна ме е променил като треньор.

– Коя първа титла беше по-сладка тази с Марица (Пловдив) или тази с Прометей (Камянске)?

– Първата ми титла с Марица е много емоционална. Марица беше амбициозен клуб, който вкарваше много енергия в това да успее. В този момент това беше и първата титла в историята на клуба. Тази титла даде нова посока на клуба и затвърди неговите амбиции. Насочихме се вече към европейския волейбол. С Прометей също беше емоционална титла също първа за клуба. Ситуацията беше като при първата титла на Марица – имахме конкурент, който беше печелил последните години титлата. Изживяването с Марица беше по-силно, защото това ми е първият клуб и там имам много сериозни чувства. Прометей е нова страница в моята кариера и там също беше емоционално.

– Защо Марица така и няма конкурент в България?

– През годините имаше един два проекта, които имаха по-добри бюджети от Марица. Парите не са най-важното. Очаквахме някой, който да се залепи за нас, но за жалост въобще не се появи такъв отбор. Не мога да кажа поради какви причини. Марица въпреки ситуацията, в която беше в България успя да направи тези класирания в Европа. Надявам се дълго време български отбор да не излиза от групите на Шампионска лига. Началото, което ние прокарахме беше много трудно.

– Идват ли нови силни поколения във волейбола?

– Ние когато започнахме в Европа женският клубен ранкинг беше след 30 или 40-то място, а сега се издигнахме много. В България винаги е имало силни волейболисти и волейболистки. Наборите 2005 и 2006 според мен са много силно поколение, надявам се да изградим тези набори и да се реализират. Мисля, че ще дадат много сериозни успехи на българския волейбол.

– Предстои Европейско първенство, на което България ще е един от домакините. Какви са очакванията?

– Нашето желание е да мислим мач за мач. Иска ми се да побеждаваме отбори от топ 6. Ако успеем да останем в последните четири отбора ще е много сериозно постижение.

– Каква е разликата между мъжкия и женския волейбол?

– Аз не съм работил в мъжкото направление като треньор. Има своята специфика и тънкости. Ако се сблъскаш и с двата пола като работа по-точно бих ги оценил. За мен няма разлика, един треньор трябва да е винаги подготвен и добре да знае как да използва силата на своите състезатели. В двата волейбола и воденото на мача има разлика.

– Коя е най-голямата гордост във вашата кариера?

– Със сигурност всички титли и купи са ми скъпи. Влизането в Шампионската лига ще си остане като паметен момент. Двата двубоя с Енисей (Красноярск). Винаги ще помня двата мача, особено златния гейм, който изиграхме в Русия. Това, което направихме с Прометей и титлите и с националния отбор. Още по-сериозните победи се надявам да предстоят.

Чуй цялото интервю с Иван Петков от 25:00 мин.: