България още по-нагоре в клубната ранглиста на Европа!

Снимка: startphoto.bg

България се изкачи с още едно място нагоре в женската клубна ранглиста на ЦЕВ и вече е осма в Европа, благодарение на изявите на Марица (Пловдив) в Шампионската лига през последните няколко сезона. С оглед на позицията на страната ни в тази ранглиста, първенецът в Национална волейболна лига Демакс, който ще бъде излъчен през април, ще добие право да играе директно в груповата фаза на най-силния континентален клубен турнир през сезон 2021-2022.

При предишното издание на клубната ранглиста, която бе определяща за квотите в евротурнирите за настоящия сезон, България беше девета.

Освен едно място в групите на Шампионската лига, България има право и на един отбор в третия по сила европейски клубен турнир – този за Купата на претендентите. По принцип, тази квота е за носителя на Купа България, която Марица вече спечели и така си осигури място в евротурнирите и през следващия сезон.

Турция, Италия и Русия продължават да заемат първите три места в ранглистата, които носят по три квоти за груповата фаза от елитната надпревара. Полша и Франция имат право на по два отбора. Следва Румъния, която обаче не се възползва от правото си на участие през този сезон, с което автоматично го губи и за следващия. Германия, България, Финландия, Чехия и Унгария ще имат право на по един представител сред 18-те. В първите три кръга от Шампионската лига наесен първенците на всички останали страни-членки на ЦЕВ ще имат възможността да се борят за останалите две места сред 20-те най-добри на континента.

Виж пълната ранглиста при мъжете и при жените тук.