Николай Марков: Смея да твърдя, че Марица е голям европейски клуб [видео]

“Смятам, че класата на един играч не е в народността. Може да имаш класни състезатели и те да са българи, а при нас това е факт” , отговори на въпрос за нуждата от класни чуждестранни попълнения в Марица (Пловдив) Николай Марков, координатор комуникации в клуба, при гостуването си в предаването Спортна трибуна по Пловдивска обществена телевизия. “Например Христина Вучкова, Емилия Димитрова, Лора Китипова, Жана Тодорова, и не само те, са волейболистки от световна класа и това, че са българки, а не чужденки, е по-скоро плюс. Смея да твърдя, че Жана и в момента играе в голям европейски клуб. Личното ми мнение, без да ангажирам с него трансферната политика на Марица, е че не трябва да търсим непременна продажба на нашите класни състезателки в чужбина, ако след това ще се наложи да търсим други добри волейболистки да заемат техните места в отбора. Мисля, че е по-добре да градим авторитета на клуба около добрите международни изяви на своя отбор, отколкото около това, че наши състезателки се реализират добре в чуждестранни отбори.”

“Една от големите заслуги на президента Илия Динков е че е успял да подбере добър екип, преди всичко в лицето на Иван Петков като старши-треньор и на Борис Халачев като мениджър. Смятам, че те са двата стълба, върху които Илия Динков е успял да изгради това, което е имал като визия за клуба, и се надявам те да са с нас по-дълго време, за да може да продължи този възход на Марица. А добрите идеи в клуба могат да дойдат отвсякъде и са винаги добре дошли”, добави журналистът.

“Плажният волейбол и зимният волейбол са ми на душата и ми е много болно и много мъчно, че в България тези спортове са занемарени до такава степен. Много се надявам, че новото ръководство на федерацията ще им обърне повече внимание”, каза още Ники Марков, който работи и като медиен делегат на ФИВБ и ЦЕВ на състезания от най-висок ранг и по трите дисциплини във волейбола. “Зимният волейбол е един наистина много атрактивен спорт, който, за разлика от плажния, от два сезона насам се играе с по трима души в отбор и това го направи още по-интересен. Мисля, че в България имаме перфектните условия да го развиваме. Сега е моментът да се навлезе, защото все още конкуренцията не е голяма. Очаквам той да стане част от зимните олимпиади и може скоро да носи и олимпийски медали на България, но трябва федерацията да го вземе присърце, защото без нея няма как да стане.”

Цялото предаване с Ники Марков гледай във видеозаписа: