Габриела Айшинова-Попова: Идеята ни беше не само да играем финал, но и да го спечелим

Старшата на Марица (Пловдив) продължи серията на първия отбор и спечели титлата на Държавното първенство по волейбол до 19 години. Маричанки победиха в драматичен финал в Казанлък Левски (София) с 3:2, след като губеха с 0:2. Старши треньорът на отбора Габриела Айшинова-Попова даде интервю пред volleymaritza.bg.

– Габи, честита титла. Какви бяха емоциите на финалите в Казанлък?

– Разбира се емоциите бяха много силни. Аз лично се опитах като треньор и водач на този отбор да не ми пречат на работата. Бяха изключително положителни, цялата нагласа със самото отиване и целият престой по време на финалите. Идеята беше не само да отидем на финал, но и да го спечелим. Момичетата бяха изключително радостни и развълнувани, много положителни и приятни емоции. Нямаше толкова много нерви, колкото други финали, на които аз съм присъствала като треньор. Беше напрегнато, защото знаехме явно, че ще победим, поне аз така си го обяснявам. Беше изключително приятно и дълго време ни държа.

– На финала губехте 0:2, но успяхме да обърнете двубоя и спечелихте титлата.

– Истината е, че по време на финала, макар че отборът на Левски взе първите два гейма. Ние бяхме в играта, те не са ни надиграли тотално и да сме се пробудили изведнъж. Допуснахме изключително много наши грешки при начален ударен, доста индивидуални грешки и това доведе до този резултат – 2:0 за Левски. След това намалихме тези грешки и като цяло момичетата заиграха малко по-спокойно. Нашата съпротива се увеличи, а от другата страна започнаха изключително колебливо да подхождат в геймовете и оттам се развиха положително нещата за нас. Докрай последните точки бяха точка за точка и може би нашето търпение беше възнаградено. Казах им, че отборът на Левски няма толкова лесно да се предаде.

– Ти си треньор и на отбора на Раковски (Димитровград), в който играят голяма част и от момичетата от старшата. По-лесно ли е когато сте по-дълго време заедно с един отбор?

– По-дългото време прекарано с момичетата ми позволява на мен да опозная техните характери и игра. Това помага както на мен, така и на отбора. Към една аз подхождам по един начин, а към друга по друг начин. Те не се еднакви хора имат различни души. По-лесно се справяме в трудни ситуации. Когато работиш с някого по-дълго, по-лесно се постигат резултати.

– Коя поред е тази титла за теб?

Със старша възраст е първа титла за мен. С Марица ми е първа титла, миналата година завършихме втори. Имам титли в останалите възрастови групи, но със старша чакам дълго време златен медал. Борих се много да го постигна. Това не е само мой успех, това е успех на всички треньори, които са работили с този отбор. Кинезитерапевти, треньори, шефове, всички които са работили с тази възраст. Това е един голям успех за целия клуба.

– Водиш вече втори сезон и женският отбор на Раковски (Димитровград). Каква е твоята оценка за изминалия сезон?

– Бяхме различен състав от миналата година. Аз не съм напълно доволна от сезона. Изпуснахме шанса да станем трети или втори при по-добро стечение на обстоятелствата. Може би защото бяхме в по-различен състава, или защото момичетата бяха по-млади от миналата година не се случиха нещата така както можеха да се случат. Определено съм голям максималист и това нещо не ме удовлетворява, но това беше оптималният вариант, който можехме да постигнем.

Според теб колко състезателки на Раковски (Димитровград) могат да намерят място в първия отбор на Марица през следващия сезон?

– Тук вече са важни вижданията на старши треньора на Марица Иван Петков. Той също е голям максималист и не би се задоволил просто да вземе някой. Той ще търси най-доброто. Със сигурност е набелязал няколко волейболистки, но не мога да говоря от негово време. Това е негова преценка.

– Какво си пожелаваш за следващия сезон?

– Винаги си пожелавам здраве, защото без него няма да сме напълно пълноценни. Да продължаваме да работим с всички тези сили, които сме имали. Да имаме тази енергия и заряд. Разбира се хората, които са зад нас, винаги да бъдат зад нас, за да бъдем по-сигурни в своята работа и успехи.

Държавно първенство за девойки до 19 години 2019 – програма, резултати, класиране