НВЛ стартира с някои промени в правилата и организацията

С три изиграни мача от първия кръг вчера стартира новият сезон в Националната волейболна лига за жени.

Освен че с присъединяването на Перун (Варна) този път участващите отбори са осем, трябва да се отбележат и някои други промени, които БФВ въвежда в първенството.

На първо време, най-забележимата промяна е премахването на двете технически прекъсвания по време на всеки от геймовете от първи до четвърти. Това изменение бе направено от ЦЕВ с началото на Европейската лига по-рано тази година и вече е валидно и по терените на българските шампионати.

Премахва се и треньорската ограничителна линия на игрището.

В женското първенство вече става задължително използването на електронен протокол и воденето на статистика на живо по време на мачовете. “Във връзка с включването на първенството в официалния сайт на НВЛ и за пълното му функциониране, всеки клуб трябва да осигури предаването на статистически данни на живо по време на домакинските си мачове, използвайки Data Volley 4”, се казва в бюлетина на БФВ преди началото на сезона.

Кога обаче феновете наистина ще усетят ефекта от влизането на българското женско първенство в крак със съвременните технически тенденции във волейболния спорт за игрова статистика в реално време за момента не е ясно. Въпреки че шампионатът вече започна, официалните страници за програмата и класирането в НВЛ в сайта на БФВ все още не са актуализирани с информация за настоящия сезон.